התמודדות עם רגשות: מדריך למשתמש
מדריכים (Practitioners) בספורט נדרשים להתמודד עם מגוון רחב של רגשות (Emotions), אשר יכולות להיות מקושרות לחוויות חיוביות ושליליות. מדריכים טובים יוכלו להבחין באמוציות של הספורטאים איתם הם עובדים, ויהיו מסוגלים להתמודד עימם בהתאם. במאמר זה נכיר שלוש נקודות מפתח הקשורות באמוציות.
• זיהוי אמוציות
למאמנים שמציגים יכולת גבוהה של אינטליגנציה רגשית, יש סיכוי טוב יותר לזהות אמוציות אצל אחרים.
זה חשוב מכיוון שזה מאפשר הזדמנות מוקדמת יותר להתערב ולספק תמיכה לאותו ספורטאי. המאמן צריך לעודד את הספורטאים לזהות באופן ראשוני את האמוציות שהם חשים. ניתן לזהות בקלות אמוציות אם אנחנו רושמים מה אנחנו מרגישים כאשר אנחנו חיוביים ואיך אנחנו מרגישים כאשר אנחנו שליליים. עריכת רשימה של אמוציות חיוביות ושליליות מאפשרת לשרטט תמונה אשר עוזרת לנו להיות בעלי מודעות עצמית גבוהה יותר, לשפת הגוף (התנהגות) ומצבנו המנטאלי (מחשבות).
נקודת המפתח: לעזור לספורטאים לזהות את האמוציות של עצמם.
• שיקוף (Reflection)
לאחר זיהוי האמוציות הללו, מומלץ מאוד שהספורטאים יתחילו לערוך רפלקציה-עצמית (שיקוף).
רפלקציה חשובה מכיוון שהיא מאפשרת לספורטאים להבין טוב יותר את האמוציות שעולות בהם בסיטואציות מסוימות. באמצעות רפלקציה, יכולים הספורטאים להגיע לאיזון עם הרגשות והמחשבות שלהם, ויכולת זו תתרום בשלב מאוחר יותר לשיפור הביצועים שלהם.
לכן, ניתן להניח שקיים קשר בין זיהוי רגשות לרפלקציה. אסטרטגיה אחת קלה ליישום של רפלקציה, היא שיטת הרמזור. האור האדום מסמן לעצור ולזהות את האמוציות (חיוביות ושליליות) ; הכתום אומר להתכונן להגיב ; והירוק מתייחס להתנהג בהתאם לתכנון.
נקודת המפתח: לעזור לספורטאים להבין את ההשפעה שיש לאמוציות (חיוביות וגם שליליות) על היכולות שלהם.
• ניתוח אמוציות:
כל המאמנים והספורטאים הטובים מנתחים את היכולות שלהם. מאמנים מהתחום המנטאלי שואפים תמיד ללמוד ומאמינים שניתן לשפר את היכולות כתוצאה מניתוח ואבחון נכון.
מאמנים צריכים לעודד לניתוח הקשור בזיהוי חוזקות ומקומות בהם צריך להשתפר. ספורטאים אשר בוחנים ועורכים רפלקציה-עצמית יהיו בעלי סיכויים גבוהים יותר להצליח.
באמצעות ניתוח, יכולים הספורטאים בקלות להיות בעלי מודעות עצמית לאמוציות שלהם.
נקודת המפתח: לעזור לספורטאים לנתח את היכולות שלהם כדי להגדיל את הסיכוי שיהיו בעלי יציבות מנטאלית.
מקור:
http://believeperform.com/performance/dealing-with-emotions-a-practitioners-guide/
תרגום:
ערן סלע