חשיבה, תכנון ואימון:
כיצד תפיק את המקסימום מזמן האימון שלך.
"אימון מביא לשלמות"
כמה פעמים כבר שמעת את המשפט הזה? לצערנו, משפט ותיק זה, לא מנוסח במלואו. הוא צריך להיאמר כך:
"משוב עצמי, תכנון קפדני, הצבת מטרות, חשיבה חיובית, תחקור ואימון יכולים לעזור לך להשיג את הביצועים שאתה מצפה להשיג."
אבל אף אחד לא יטרח לחזור על כל זה...
לאלו מביניכם שמעוניינים להתאמן על יכולות השייט שלכם, הנה כמה דגשים שיעזרו לכם להשתפר.
- תחשוב על עצמך ועל השייט שלך ברצינות לפני שאתה יוצא לים.
נקודות חזקות וחולשות הם חלק מהשייט של כל אחד. תקדיש זמן כדי להבין מה הן הנקודות חזקות וחלשות שלך.
- הצב מטרות, כך שתדע בדיוק מה אתה מנסה להשיג. זה חשוב מאוד כדי שתפיק את המקסימום מזמן מהאימון שלך.
- תארגן את זמן האימון בקפידה כדי שתוכל לנצל את הזמן במים ביעילות ובצורה חיובית ככל האפשר.
- תהיה שמח, אל תיתן לאימון להיות משעמם או מתיש. השייט שלך ישתפר הכי מהר אם תהנה בזמן שאתה מפליג!!!!!!!
חשיבה:
לפני שאתה מתחיל לשוט העונה, קח את הזמן כדי לחשוב על המחויבות שלך לשייט. נסה לחשב כמה זמן תוכל להקדיש לכל הפעילויות הקשורות לשייט, במטרה לראות כמה זמן תוכל להתאמן בים וכמה כוח יהיה לך כדי לדאוג לכל הסידורים בחוף. זה כולל את העבודה שתהיה לך על הציוד שלך, אימוני כושר, קריאה של חומר מקצועי, למידה משיחות או צפייה בווידיאו. אתה צריך להיות מודע לגודל המחויבות שתהיה לך ומהם המגבלות שיכולות לגרום לך לא לעמוד בציפיות שלך.
נקודות חוזק וחולשה:
לפני שאתה יכול להציב מטרות, תנסה לעשות בדיקת הערכה עצמית. נסה להבחין בדברים שאתה עושה טוב ובדברים שאתה יכול להשתפר בהם. בכך שתעשה רשימה של דברים אלו, תוכל טוב יותר לכוון את תוכנית הצבת המטרות שלך.
הכן רשימה על דף נייר של 10-15 דברים שאתה מחשיב כנקודות חזקות, יתרונות. הם יכולים להיות בכל צורה שתבחר. הרשימה צריכה לכלול דברים שאתה מרגיש בטוח לעשות אותם, דברים שאתה עושה טוב, או דברים שאתה באמת נהנה מהם. לא משנה כמה קטנים או חסרי חשיבות אתה חושב שהם, אם אתה חושב שהם יתרונות, תרשום אותם. תעשה את אותה הרשימה גם לגבי החולשות שלך. אתה צריך לכלול מספר שווה של דברים בשתי הקטגוריות, ולכלול גם גורמים בתוך השייט ומחוצה לו. תקדיש לפחות 20-30 דקות לכתיבת הדף הזה. אל תמהר!!!
תשתמש ברשימה הזאת ככלי בשביל עצמך. אם אתה רוצה לחלוק את המידע הזה עם השותף שלך לסירה, מאמן או חבר לקבוצה, זה יכול להיות רעיון טוב. אבל אל תרגיש מחויב לחלוק את המידע הזה עם אף אחד, אם אתה לא רוצה בכך.
הצבת מטרות:
המטרה הכי קלה לביטוי היא המשאלה של כל אחד: "המטרה שלי היא לנצח" או "אני רוצה להיות הכי טוב!"
בענף השייט, "משאלות" אלו אפשר להשיג רק אחרי השתפרות בהרבה דברים קטנים ביכולות השייט שלך.
הצבת מטרות מציאותיות, היא אחת הדרכים הפשוטות ביותר כדי להשתפר במהלך האימונים, וכדי להרגיש יותר טוב בזמן שאתה מבלה בים. הצלחה בתחרויות שייט מגיעה לאחר התנסות בסיטואציות רבות ומגוונות תוך בניית יכולות יסודית מהבסיס. בהתחלת כל עונה, אתה (והשותף שלך בסירה זוגית) צריך לקחת זמן כדי לחשוב על מטרות השייט והתחרויות הצפויות השנה.
את כל מרכיבי ההצלחה בשייט אפשר לחלק ל-6 קטגוריות בסיסיות:
1. טכניקת שייט (סיבובים מהפכים, הרמות ספינקר וכו'..)
2. טכניקת תחרות (זינוקים והפלגה בצי גדול)
3. טקטיקה בתנאי-ים שונים (חילופים ומכות רוח, הפלגה בזרם, רוח Off Shore)
4. יכולות מנטאליות (עמידה בלחץ, לא לוותר כשמשהו משתבש וכו'..)
5. יכולות ארגון (אבזור סירה, עמידה בזמנים, ציוד אישי וכו'...)
6. מיומנויות אישיות (תקשורת בין-אישית)
בתוך כל קטגוריה, נסה לפרק את היכולת לחלקים הקטנים ביותר שלה. לדוגמה: יכולת זינוקים, אפשר לבחון כ: התמקמות ביתרון בקו, מיקום טקטי בקדמית, הגנה מסירות יריבות, היגוי עם הגוף ועם המפרשים, האצה בתזמון וטכניקה טובים וכו'...
אם אתה מתרגל כל יחידה קטנה בנפרד אתה תראה תוצאות בצורה מהירה יותר, והגישה והמשוב החיוביים יעשו את האימון יותר מהנה. חוץ מפירוק כל יחידה לחלקים קטנים, תהיה בטוח שיש לך לפחות שתי דרכים שונות ללמוד על כל נושא, וזה כולל שיטות לימוד כמו, תרגול בים, קריאה, צפייה בשייטים אחרים, הקשבה ותרגול בראש (דמיון מודרך).
מדידת ההתקדמות שלך:
השלב האחרון בהצבת מטרות, הוא למצוא דרך למדידת ההתקדמות בכל קטגוריה.
במיומנות סיבובים לדוגמה, ניצחון בתרגול סיבובים מול סירה אחרת יכול להיות דרך ברורה ומדידה כדי לראות אם הייתה התקדמות ביכולות, אבל ניצחון לא תמיד מייצג את ההתקדמות שנעשתה. ואם מתמקדים בחלקים קטנים מאותה ביכולת, לדוגמה, אם תציב כמטרה להיום לנסות לשפר את תזמון דחיפת ההגה ביחס לגלים, יכול להיות שתפסיד בקרב הסיבובים, אבל בכל סיבוב אתה תשתפר הרבה יותר. במקרה הזה תבחן את המהירות של הסירה ביציאה מהסיבוב או חפש עקביות ביציאה מהסיבוב בזווית הנכונה. זה יהיה הרבה יותר קל למדוד את רמת ההשתפרות בתזמון דחיפת ההגה בזמן הסיבוב מאשר את יכולת הסיבובים כולה.
לתכנן את האימון
מה גורם לאימון טוב?
חוץ ממזג-אוויר נעים ורוח טובה, ארגון נכון הוא הדרך הטובה ביותר להבטיח, שהאימון יהיה מועיל. כל אימון צריך להתרכז בנושא מסוים, זה יכול להיות אחד או שתיים מהמטרות השנתיות שלך, כמו לדוגמה: הולכה בקדמית.
המטרה שלך באימון חייבת להיות פשוטה ואפשרית למדידה. לדוגמה: אימון סיבובים עם דגש על מיקום הרגליים בסירה.
תכנן לוח-זמנים בסדר הגיוני למרכיבי האימון, ותדבוק בו! אל תקפוץ פתאום לחלק השני של האימון. תוודא שהתכנון שלך כולל חימום ים, (אולי יותר הפלגה ללא הגה כדי להתחמם), תרגיל עיקרי (לדוגמה: חמישים סיבובים), וקירור (אולי תחליף עם האיש-צוות שלך ותנסו עוד עשרה סיבובים).
בזמן שאתה במים זה חשוב מאוד שתתאמן חזק ותדע בדיוק מתי נגמר האימון. הבעיות מתחילות כשהזמן של האימון הרציני מתערבב עם ההסתובבות הטיפשית והמשחקים. תהיה רציני בזמן שאתה מתאמן, אם אתה צריך לעשות הפסקה כדי לשתות או להוציא מים זה בסדר. תשתדל לא להתאמן יותר משעתיים בים. אם אתה מאורגן, זה הרבה זמן כדי להשיג את מה שרצית, וזה לא ימתח אותך עד לנקודה שתהיה מתוסכל. שעתיים זה הרבה זמן להישאר מרוכז!
משוב וניתוח הם שני גורמים חשובים לאימון טוב, שיעזרו לך ללמוד לעתיד.
משוב הוא המידע שאתה מקבל כשאתה חוזר מיום במים. יכולה להיות עזרה מדהימה מהמאמן בדיווח מהסתכלות והעברת מידע שצבר בכל יום אימון.
לפעמים תצטרך להתאמן בלי מאמן, או שתצטרך לחלוק את זמן האימון עם שייטים נוספים. בנסיבות אלו, אתה תצטרך לייצר לעצמך את המשוב. יש אנשים שאוהבים לכתוב לעצמם בעיפרון על הסירה הערות על תנאי-הים או כדי לזכור שאלות שירצו להעלות במהלך הסיכום. אם אתה יכול להפליג עם סירות נוספות, קח את הזמן להביט בסירות סביבך, ותעשה תצפית משלך. תחפש דברים כמו כיוון המפרשים, מיקום הישיבה, צורת החלוץ, צורת העבודה עם ההגה, וכדומה... תשתמש בחלקי הסירה שאתה יכול לזהות בכל סירה, כדי שתוכל לשים לב להבדלים, לדוגמה: מיקום החרב, מיקום מסילת הגררה, זווית התורן וכדומה.
ניתוח הוא מה שאתה עושה עם כל המידע הזה. תשתמש בתצפיות שלך ושל המאמן שלך, תעקוב אחרי שייטים אחרים ונסה למצוא דרכים לגרום לסירה שלך לשוט מהר יותר. אתה יכול להשתמש במחברת ולכתוב הערות אחרי כל פעם שאתה מתאמן. אתה או המאמן שלך יכולים להחליט כמה מחייב צריך להיות כל ניסיון לשנות משהו בסירה או בהולכה, אבל כל אחד מכם צריך להיות מודע לכך כדי שתוכל להפיק את המקסימום מזמן האימון במים.
תהנה
אף פעם אל תשכח שאתה אוהב להפליג! תכנן את האימון כדי שתוכל ללמוד וליהנות הכי הרבה, אל תענה את עצמך! תביא חטיף טעים, תלבש את הלייקרה שאתה הכי אוהב ותעשה מה שאתה יכול כדי שהשייט יהיה מהנה.
בקבוצה גדולה תקשורת יכולה להבטיח שכל אחד נהנה באימון.
בהצלחה כשאתה מתכנן את האימון הבא שלך! תפליג מהר!
רעיונות לאימונים:
אימונים לבד
נושא: כשאתה לבד, הכי טוב להתמקד בהולכת סירה ובטכניקה. כמה רעיונות לנושאי אימון הם, תקשורת הגאי-איש צוות, איזון סירה בהולכה ושינויי כיוון, ניסוי ותהיה.
מטרה: נצל את הזמן שיש לך לבד כדי לשפר את הבסיס של הולכת הסירה שלך.
לוח זמנים: תשמור על אימונים פשוטים וקצרים כשאתה מתאמן לבד.
רעיונות לנושאים:
- תעשה מסלול קצר, בערך 60 מטר בין מצוף למצוף.
- סיבובים, מהפכים, 720 (לשני הכיוונים)
- תבטן ותשטיח את המפרש
- עצירות והאצות
- עמידות ליד מצוף
- תמרונים במהירות נמוכה, סיבובים כפולים
- הפלגה בלי הגה, או עם הגה קשור באמצע
- הפלגה בקו ישר, הקפצות
משוב: בסירות של שני אנשי צוות דבר עם בן-הזוג. זה תמיד טוב לרשום הערות.
אימון עם עוד סירה או שתיים
נושא: הוצאת מהירות והולכה טקטית
מטרה: תשתמש בסירה השנייה כדי למדוד את הביצועים שלך.
לוח-זמנים: דבר עם הסירות האחרות לפני הירידה לים, כדי להבטיח שכולם יודעים את סדר האימון. לפעמים במים קשה לשמוע.
רעיונות לאימון:
- סיבובים- סירה ימנית מכתיבה קצב, קרב סיבובים, פינויים.
- הולכה -הוצאת מהירות בקדמית/צד/מלאה
- מהפכים
- תחרות ביצועי עונש (מי מסיים ראשון)
משוב: תסתכלו אחד על השני, תרשום הערות. אחרי האימון תשבו ביחד ותעברו על מה שהיה בים. תחלוק את מה שלמדת, והשותף של לאימון יעשה כך גם.
תרגום: ערן סלע